Lodowe desery z jesienną nutą

150x110

Jesień ma dwa oblicza - szare, deszczowe i mgliste, ale też ciepłe, pachnące i niezwykle smaczne. Tego drugiego można doświadczyć przygotowując pyszne desery z sezonowych przypraw, owoców i warzyw.

Cynamon, kardamon, goździki, czy anyż to nie tylko wyśmienite dodatki do grzańca. Urozmaicą też smak ciast i deserów nadając niesamowitego korzennego aromatu. Dopełniają smak lodów waniliowych, śmietankowych, czy czekoladowych i sprawiają, że ich smak będzie zdecydowanie bardziej kojarzący się z obecną porą roku. Co więcej, mają wiele zdrowych właściwości - cynamon i goździki hamują rozwój bakterii, imbir rozgrzewa i poprawia krążenie. 

Choć w ciągu całego roku sięgamy po migdały, pistacje, nerkowce, czy kokos to jesienią smakują one szczególnie. Dodatek w postaci orzechów, choć dodaje lekkiej goryczy, wydobywa smak. Orzech włoski prosto z drzewa, świeżo rozłupany to dla wielu wspomnienie dzieciństwa, a takie smaki wspomnień ogrzewają szczególnie.

Jednym z najpopularniejszych owoców kojarzących się z jesienią jest jabłko. One też pozytywnie działają na organizm - wspomagają przemianę materii i mają właściwości odkwaszające. Któż nie uwielbia smaku i aromatu ciepłej szarlotki z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Jabłka świetnie komponują się z lodami bakaliowymi albo śmietankowymi. Ten deser niewątpliwie króluje w kawiarniach, ale nie ma powodu, dla którego nie można by przenieść takiej przytulnej atmosfery do mieszkania. Jabłka można też jednak przyrządzić w inny sposób - np. zapiec je z miodem.

Inny “deserowy” owoc to gruszka. Zawiera dużo potasu, błonnika, żelaza i witaminy C - jest zatem pyszna i zdrowa. Gruszka zapiekana ze słodkimi sosami, podawana w karmelu lub z lodami waniliowymi to słodkość, której nikt się nie oprze.

Dlaczego tak dobrze smakują połączenia gorących smakołyków z lodami? - Mimo zimna za oknem, sięgnięcie po lody przy przygotowywaniu deserów przywołuje miłe wspomnienie lata, a połączenie ich z sezonowymi dodatkami tworzy niebanalne kompozycje, pasujące do długich wieczorów z filmem czy książką - mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral - Lody Jak Dawniej.

Dynia - kolejny sezonowy smakołyk. Bogata jest w witaminy i kwasy tłuszczowe. Doskonale nadaje się do naleśników, ciast, galaretek, konfitur, a nawet dyniowego tiramisu. W deserach wyjątkowo pasuje do czekolady, miodu i pomarańczy.

Nawet w największą pluchę niezawodnym sposobem na poprawienie nastroju jest przyrządzenie słodkich rarytasów. Jesienną porą, szczególnie warto delektować się obecnością w kuchni korzennych aromatów i sezonowych warzyw i owoców.


dostarczył infoWire.pl